Çocukların Öğrenme Stilleri ve Dikkat Yoğunlaştırma Yöntemleri
Her çocuk farklı şekillerde öğrenir ve her bireyin dikkatini yoğunlaştırmada başarılı olduğu bir öğrenme stili vardır. Çocukların öğrenme stillerini anlamak ve desteklemek, onların akademik başarılarını artırmanın anahtarıdır.
Çocuklar Nasıl Öğrenir?
Kinestetik Öğrenme: Kinestetik öğrenme, hareket halinde veya motor nöronların aktif olduğu süreçlerdir. Hepimiz ilkokul yıllarında sınıfta sürekli hareket ihtiyacı duyan, dersi ayakta dinleyen, hatta sürekli tahtaya çıkmak isteyen çocukları hatırlarız. Bu çocuklar, dikkatlerini sürdürebilmek ve ders sırasında yoğunlaşabilmek için harekete ihtiyaç duyarlar. Geleneksel eğitim sistemleri, bu çocukları genellikle yaramaz olarak tanımlardı. Ancak, bu çocukların başarısı için hareket etmeleri önemlidir. Bu tür çocuklara sahip eğitimciler, sınıfta onlara çöp atma, kağıt dağıtma veya ayakta ders dinlemeye izin verme gibi rahatlatıcı görevler vererek sınıf yönetimini daha sağlıklı bir şekilde sağlayabilirler.
Dokunsal Öğrenme: Dokunsal öğrenme, duyuların aktif olduğu ve özellikle deri duyusunu uyarma ihtiyacı hisseden bir öğrenme biçimidir. İlkokul sıralarında, elinde kalemle uğraşan, silgiyi parçalayan veya sıralar arasında gezerken öğretmenin ona dokunmasıyla dikkatinin arttığını gördüğümüz çocuklar vardır. Bu çocuklar, öğrenme sırasında dokunsal materyallere ihtiyaç duyarlar ve bu ihtiyaçlarının karşılanması onların dikkatini toplamasına yardımcı olabilir.
İşitsel Öğrenme: Ders çalışmak için sessizlik gereklidir kuralı herkes için geçerli değildir. Bazı çocuklar sese ihtiyaç duyar, hatta sessizlik dikkat dağıtıcı olabilir. Bu çocuklar, müzik, sokak sesi veya sizin bir şeyler anlatırken sadece kulağını size çevirerek çalışmayı tercih ederler. İlkokul sıralarında, dikkati dağılmaya başlayan arkadaşlarımızın ayağını yavaşça sıraya vurması, kalemini masaya tıklatması veya hep cam kenarında oturmak istemesi gibi davranışları hatırlarız.
Görsel Öğrenme: Görsel öğrenme, renkli, bol resimli, göz teması yoğun, çizerek ve yazarak çalışan çocukların tercih ettiği bir öğrenme stilidir. Bu çocuklar, görsel materyallere ve göz teması kurarak öğrenmeye ihtiyaç duyarlar.
Ebeveynler ve Çocukların Öğrenme Stilleri
Öğrenme stili, çocuğuyla aynı tarzda olmayan ebeveynler için çalışma sırasında çatışma yaşamak zorunda değildir. Çocuğunuzun gerçekten bu öğrenme stiline mi sahip olduğunu yoksa bu durumu bir kaçış olarak mı kullandığını anlamak için, onun farklı yöntemlerle çalışmasını sağlayarak gözlem yapabilirsiniz. Anlattığınız konu, öğrettiğiniz ders veya daha büyük çocuklar için test çözümü sırasında bir sizin bildiğiniz yöntemle, bir de çocuğunuzun istediği şekilde çalışmasını sağlayarak aradaki farkı gözlemleyin. Bu şekilde çocuğunuzun öğrenme stilini keşfedebilirsiniz.