İşte Bu Okul İndir

Yeni Başlayan Anne-Babalar İçin İlkokul Sözlüğü

İlkokula başlama dönemi heyecan verici olduğu kadar karmaşık olabilir. İşte, size bu süreçte yardımcı olabilecek terimler ve açıklamaları:

Okula Başlama Yaşı

Okula başlama yaşı, Eylül ayı baz alınarak hesaplanır. Çocuklar 60 aylıktan itibaren okula kayıt olabilir, ancak bu zorunlu değildir. 69 aylıktan itibaren ise kayıt zorunlu hale gelir. 69, 70 ve 71 aylık çocuklar için sağlık kurulu raporu ile kayıt ertelemesi yapılabilir.

Kayıt Bölgesi

Kayıt bölgesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ve okulun bulunduğu semtlerdeki sokak ve mahallelerin dağılımına göre oluşturulan bölgedir. İkametgâh adresinize en yakın resmi okul, kayıt bölgeniz içindedir. Öğrencilerin e-okul sistemi üzerinden otomatik olarak kayıt yapılır ve hangi okula kaydolduklarını e-okul 1. sınıf kayıt sorgulama ekranından öğrenebilirsiniz.

Nakil İşlemleri

Nakil işlemleri, okul yönetimi tarafından e-Okul sisteminde gerçekleştirilir. Öğrencinin nakli, adresinin kayıt bölgesinde olması, anne ve babanın işyerinin kayıt bölgesinde olması veya kardeşinin aynı okulda öğrenim görmesi gibi şartlara bağlıdır. İkinci dönem nakilleri, dönem başından 15 gün sonraya kadar yapılabilir.

e-Okul

e-Okul, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak öğrenci bilgilerini, devamsızlık durumlarını, ders programlarını ve ders notlarını takip edebileceğiniz online bilgi sistemidir.

Kayıt Zamanı

İlkokul kayıtları genellikle Temmuz ayının başından itibaren yapılır. Kayıt tarihlerine ilişkin bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı açıklar.

Kayıt Ücreti

Devlet okullarında kayıt ücreti, bağış veya okul aile birliğine yardım adı altında zorunlu olarak alınan ücretler yasal değildir. Bağışlar gönüllülük esasına göre yapılır ve makbuz karşılığında okul aile birliği hesabına yatırılır.

Öğretmen Seçimi

Öğretmen seçimi, genellikle ilkokul idaresi ve öğretmenler kurulu tarafından belirlenir. Bazı okullarda kura sistemiyle öğretmenler atanabilir, bu nedenle öğretmen seçimi her okulda farklılık gösterebilir.

Tam Gün/Yarım Gün (İkili Öğretim)

Tam gün eğitim genellikle 9:00-14:30 saatleri arasında yapılır. İkili öğretim, öğrenci sayısının fazla olduğu bölgelerde uygulanır ve sabah 07:15-12:30, öğlen 12:40-17:20 saatleri arasında iki ayrı grup şeklinde gerçekleştirilir.

Etüt/Çocuk Kulübü

Tam gün eğitim veren ve çalışan anne-babaların tercih ettiği okullarda, okul saati sonrasında çocuklara yönelik fiziksel ve sosyal etkinliklerin yapıldığı kulüplerdir. Etütler ve çocuk kulüpleri, okul saatlerinden sonra çocuğun okulda kalmasını sağlar.

Sınıf Annesi

Sınıf annesi, yasal bir uygulama olmamakla birlikte, ilkokulun küçük sınıflarında öğretmenle diğer veliler arasındaki iletişimi kolaylaştırmak ve sınıfla ilgili ihtiyaçları karşılamak üzere gönüllü olarak görev yapan veliye verilen isimdir.

Veli Toplantısı

Veli toplantıları, öğretmen ve veliler arasında iletişimi güçlendirmek amacıyla düzenlenir. Bu toplantılarda, öğretmenlerin ders işleme yöntemleri, öğrencilerin gelişimleri ve ders çalışma yöntemleri hakkında bilgi verilir.

İhtiyaç Listesi

İhtiyaç listesi, çocuğunuzun eğitim sürecinde kullanacağı materyallerin toplandığı ve dönem başında istenen listedir. (örneğin; boya, kalem, yapıştırıcı, karton vb.)

Okul Olgunluğu

Okul olgunluğu, çocuğun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan ilkokul eğitimine başlamaya hazır olma durumudur.